Mifune säikähti toissapäivänä ulkoilulenkillä naapuritalon mummoa ja juoksi päin betoniseinää satuttaen kaikki tassunsa ja vähän myös nenänpäätään. Lopputuloksena oli eläinlääkärireissu, antibioottikuuri ja kipulääkitys siihen saakka, kunnes tassut eivät näytä enää vaivaavan. Antibioottia ja kipulääkettä annetaan aamuin illoin ja lisäksihän Mifunella on myös beetasalpaajalääkitys
kroonisen sydänsairauden hoitoon, joten taas päästään lääkitsemään kisua oikein urakalla. Ihanaa (not).
Kaikki kissanomistajat tietävät, miten äärettömän viheliäistä hommaa kissojen lääkitseminen on. Onneksi meillä on sattunut ihan uskomaton tuuri ja Mifune suhtautuu lääkkeen ottamiseen kuin se olisi jokin mukava yhteinen harrastus, joten en voi valittaa. Edesmenneen pikku-Bronsonin kanssa jokainen lääkkeenantokerta oli hirveää taistelua.
Koska molemmilla kissoilla on ollut sairauksia enemmän kuin olisi kohtuullista, niin olen tullut testanneeksi monia erilaisia lääkitsemistekniikoita ja ajattelin jakaa parhaaksi havaitsemani tavan antaa monta lääkettä - ja varsinkin pahanmakuisia lääkkeitä - kerralla. Sain tämän vinkin Facebook-ryhmässä eräältä henkilöltä, jonka nimeä en nyt tässä käy mainitsemaan, mutta olen vinkistä edelleen hyvin kiitollinen!
Homman juju on läpinäkyvä
gelatiinikapseli, joita voi ostaa esimerkiksi netistä tai kysellä apteekista. Kannattaa valita kaikkein pienin koko ja sitäkin voi vielä leikata lyhyemmäksi saksilla, jos kyseessä on pentukissa tai muuten hankala tapaus. Kapseliin voi ahtaa niin monta erilaista lääkettä kuin siihen saa mahtumaan, kunhan pitää huolen siitä, että lääkkeet sopivat annettaviksi yhtä aikaa. Esimerkiksi Mifunelle annoin kapselissa pahanmakuiseksi tietämäni Tramalin (kipulääke) ja antibiootin yhdellä nielaisulla. Kapseli takertuu helposti kitalakeen, joten sitä kannattaa kostuttaa vaikka vedellä tai liukastaa jollakin rasvalla. Itse olen käyttänyt vehnänalkioöljyä, jota ostin aikoinaan Bronsonin FIPin tukihoitoa varten. Vehnänalkiöljyä voi antaa kissalle ja kissat (ainakin Mifu ja Bronsu) pitävät sen mausta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki öljyt eivät sovi kissoille, joten suosittelen turvallisimmaksi vaihtoehdoksi ihan tavallista voita. Se ei ainakaan ole myrkyllistä. :)
|
Mifun aamu-combo: neljä tippaa Tramalia, puolitoista
antibioottitablettia ja 1/4 beetasalpaaja. Kuvassa myös
tyhjä gelatiinikapseli, johon lääkkeet laitetaan. |
|
Tramal, antibiootti ja beetasalpaaja samassa kapselissa. |
Tällä kapselikonstilla sain aikoinaan annettua myös vastahakoiselle Bronsonille useita eri lääkkeitä samanaikaisesti ja vehnänalkioöljy liukastaa kapselin niin liukkaaksi, että kissa ei oikeastaan edes ehdi huomata koko asiaa, kun lääkkeet ovat jo mahassa. Perään hieman vettä ruiskulla, niin avot! Tosin Bronson pelkäsi ruiskujakin, mutta se on taas eri tarina se...
Lopuksi pari kuukautta sitten kuvaamamme video, jonka oli tarkoitus esitellä, kuinka valtavan kiltisti Mifune osaa ottaa beetasalpaajalääkkeen aamuin-illoin. No, tietysti juuri kuvaushetkellä hän päätti ryhtyä hankalaksi ja alkoi huitoa minua tassullaan. :D Verrattuna vimmaisesti riehuneeseen Bronsoniin, Mifu on kyllä tässäkin kuin pieni (karvainen) enkeli.
Huom. Gelatiinikapselilinkki vaihdettu 18.8.2014.